Artúr közéleti blogja

Tévhitek: Szegénység, gazdagság

2021. július 24. 07:37 - II. Liberális Artúr

Oké, ez nem igazán tévhit kategória, de az emberek benyomásai gyakran hamis képet festenek a valós viszonyokról. Mennyit keresünk? Kezdjük azzal, hogy az átlagfizetés 2018-ban 240 ezer forint volt, de ilyenkor sokak zsebben kinyílik a bicska, hiszen a többség nem keres ennyit. A többség jövedelméhez közelebb áll az ún. mediánbér, amiről nincs hivatalos adat, de kb. negyedével lehet kevesebb az átlagfizetésnél, azaz olyan 180 ezer forint. Végső összegként még tegyük ide a minimálbért, ami jelenleg 99 ezer forint.

Ki a szegény, ki a gazdag? Igazából az a kérdés, hogy mi az a középosztály, aminek a modern, demokratikus államok alapját kéne biztosítania, ugyanis tőlük lentre helyezkedik el az alsóosztály, fentre pedig a felsőosztály. Erre sokféle elmélet van, olvastam olyat, aki szerint a középosztály az, aki függetlenül tud működni a politikától, de olvastam a kérdést rugalmasan kezelő felmérést is, ahol nem számokkal dobálóznak, hanem azt mérik fel, ki engedhet meg magának nyaralást, autót, kikapcsolódást. Itthon sokáig létezett a létminimum, ami jelenleg kb. 95 ezer forint.

A szegénység viszonylagos? Jelenleg az EU irányelvei alapján egymáshoz viszonyítva nézik meg a jövedelmeket, ami azt jelenti, hogy 2018-ban az volt szegény, aki kb. 84 ezer forintot vagy kevesebbet keresett. A legáltalánosabb meghatározás talán azonban az, amelyik jövedelem szerint tizedekre bontja a társadalmat. Itt a legjobban kereső 20% a felsőosztály, ez itthon 159 ezer forintnál kezdődik. A középosztályba tartoznak, akik 102 - 159 ezer forint között keresnek, az alatta lévő 5 decilisbe tartozók pedig a szegénység különböző fokozatait jelentik. Gondolom nem kell külön magyarázni, miért necces ez a mérés: 159 ezer forint szinte éhenhalni is kevés, mégis azzal már felsőosztálybelinek számítanánk.

Ettől azonban még tény, hogy ennyi a jövedelem, az más kérdés, hogy mire elég. Ez alapján be tudjuk lőni, milyen a kerestünk hazai viszonylatban. De hadd tágítsam ki végül a kört világviszonylatra, mert talán ezzel vannak a legkevésbé képben az emberek: bár az EU-ban a legszegényebb országok közé tartozunk, világszinten az életszínvonalunk kb. harmadával-negyedével magasabb a világátlagénál.

komment
Címkék: társadalom
süti beállítások módosítása