Artúr közéleti blogja

Tévhitek: Éghajlatváltozás és az időjárás

2021. július 26. 07:23 - II. Liberális Artúr

Nyugi, nem tagadni akarom, hiszen tény, hogy nő a Föld átlaghőmérséklete. Ezúttal arra a félrevezető érvelésre szeretném felhívni a figyelmet, ami mindkét oldalon megtalálható: a pillanatnyi időjárással akarják alátámasztani az éghajlatot. Az időjárás a pillanatnyi időjárást jelenti, míg az éghajlat rendszeres, tartós időjárási jelenségeket. Tehát az, hogy június 22-én 30 fok van, ami a megszokottnál melegebb, az nem azt jelenti, hogy éghajlatváltozás van, de az sem jelenti, hogy nincs globális felmelegedés, hogy májusban 5 fok is előfordult.

Az éghajlatváltozást akkor látjuk, ha átlagokat nézünk hosszabb, akár évtizedes távon. Lehet évekig változatlan az időjárás vagy csak minimális az eltérés, amit meg se érzünk, de az adatokból látszik, hogy bizony nő a Föld átlaghőmérséklete, azaz globális felmelegedés van.

Ez 1-2 fokot jelent, ami nem tűnik soknak, de épp elég ahhoz, hogy megváltoztassa az éghajlatot, ami azért gáz, mert felborulnak a megszokott tervek, nem lehet majd az őshonos növényeket és állatokat tenyészteni, más módszereket kell alkalmazni... stb, és ez csak a mezőgazdaság, de még senki sem tudja biztosan, hogy milyen egyéb következmények lesznek. Amit pl. a bőrünkön máris érezhetünk, az az eső, ami a megszokottnál nagyobb mennyiségben esik le egyszerre, a kisebbre tervezett  csatornák pedig nem bírják elnyelni, áll a víz az utakon, az autók összecsapják a gyalogosokat. Apróságnak tűnhet, de ez szükségessé teszi a városi csatornarendszerek újratervezését, átépítését, ami kapásól ki tudja hány milliárd forint, és akkor még emberek ezreinek kell extra mosásokat elindítani a piszkos ruha miatt, ami hatalmas energiapocsékolás.

Nem fogunk megsülni vagy megfagyni, de számolni kell azzal, hogy trópusi betegségek jelennek meg, drágább lesz az étel és a víz, illetve több lesz a nagyon meleg és a nagyon hideg idő. És mindegy, hogy mi az oka, mindenképpen készülni kell rá (ha nem nyírjuk közben ki magunkat a környezetszennyezéssel, ami részben összefügg vele, de alapvetően egy másik súlyos probléma).

https://www.met.hu/eghajlat/eghajlatvaltozas/

Címkék: társadalom
süti beállítások módosítása