Artúr közéleti blogja

Várható élettartam

2021. július 10. 07:05 - II. Liberális Artúr

Nem akartam, hogy a száraz tények rovatom véleményposztokká váljon, de nem tudom megállni, hogy ne fűzzek megjegyzéseket hozzá. A poszt apropóját ez a blogbejegyzés adta. Gyorsan utána is néztem, és a KSH statisztikái szerint a születéskor várható élettartam (az egyszerűség kedvéért durván) 75 év Magyarországon.

----------

Ennyi a lényeg, a többi már vélemény. Először is kezdjük a statisztikával, amelyek használhatóságát rendszeresen kritizálják már legalább a 19. század óta rávilágítva arra a gyengeségére, hogy minden tudományossága és tényszerűsége ellenére is kb. úgy értelmezzük, ahogy akarjuk. Ezért fontos, hogy ne próbáljunk okokat és következményeket meglátni benne, csupán magát tényt nézzük. Természetesen a végtelenségig differenciálható a halmaz, hiszen most egész Magyarországról beszélünk, holott - ahogy a táblázatból is kitűnik - egészen más eredményt kapunk nemre vagy lakhelyre lebontva, és akkor még nem beszéltünk anyagi helyzetről, genetikáról és a többi tényezőről.

Az önkényes hármas felosztást figyelembe véve így (fiatal, középkorú, öreg) az 50 év felettiek már életük utolsó harmadát élik. Csakhogy ez a belinkelt blogban is sokakban kiverte a biztosítékot, hiszen más a személyes tapasztalásuk, mint amit a tények modnanak. Ez már kulturális dolog, hiszen az öregeket lassú, beteges, vánszorgó embereknek képzeljük el, míg egy ötvenéves egyed valójában még simán ereje teljében van.

Ebben valószínűleg még inkább szerepet játszik a félelem; nehezen dolgozzuk fel az öregedést. Én magam is küszködök középkorúságommal, fiatalságom elvesztésével, de attól még tény marad, hogy várhatóan ez már életem középső harmada. Ha csak a legközvetlenebb családomat nézem, nagyszüleim férfitagjai mind 75 éves koruk előtt hunytak el, nagymamáim már bőven túl vannak rajta.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ápdét: Szia múltbéli énem! Látod, ezért nem szabad osztani az észt. A középkorúságot a felnőttlét középére értik, így az olyan 35-55 közé esik matematikailag inkább.

komment
Címkék: társadalom
süti beállítások módosítása