Artúr közéleti blogja

Észosztás a vegetáriánusokról és az egészséges táplálkozásról

2021. augusztus 06. 22:26 - II. Liberális Artúr

Nem vagyok vega és nem védeni akarom őket, de amennyire erőszakosan hivalkodnak vegaságukkal egyesek, annyira idétlen érvekkel szoktak szembeszállni velük mások. Ezen érvek alapvetően két kategóriába sorolhatóak, az egyik a szabadságon alapul, a másik az egészségen.

1) Szabadság

Alapvetően azzal szoktak a vegák ellen érvelni ebben az esetben, hogy  a húsevés természetes dolog, régi hagyomány, indokolatlan korlátozása az életmódnak. Ez önmagában igaz, de két dologgal árnyalnám a képet. Az első, hogy már most is tilos sokfajta hagyományos (vagy máshol hagyományos) vágóállatot tartani, mint pl. amilyen a kutya vagy macska. Ezt zokszó nélkül elfogadják az emberek, sőt, ők vannak a legjobban felháborodva, hogy "barbár" kelet-ázsiaiak ilyesmit esznek. Hasonlóképp undorodnak legaális húsoktól is, mint amilyen a rovar vagy a ló.

A másik dolog ezzel kapcsolatban, hogy hiába hivatkoznak szabadságra, ha egyszer gyakoraltailag nem eszünk mást csirkén (31%) és sertésen (29%) kívül. Ha minden más húst betiltanának e kettőn kívül, jóformán észre se vennénk. Szép dolog a szabadság, csak nem élnek vele.

2) Egészség

A kedvecem, hogy vehemensen támadják a vegákat azzal, hogy nélkülözhetetlenek az állati fehérjék, azaz a vega életmód hülyeség és káros. Ebben is van igazsgág, bár nem vagyok táplálkozási szakértő, nem is ezzel a részével vitatkoznék az érvelésnek, csak megint árnyalni szeretném picit a helyzetet. Empirikusan látható, hogy a vegák nem egészségtelenebbek, sőt, vannak vegán népcsoportok is, akik teljes életet élnek mindenféle állati táplálék nélkül.

De nem is ez a lényeg, hanem hogy Magyarországon az egyik legnagyobb egészségügyi probléma a helytelen táplálkozás, a világ egyik legelhízottabb országa vagyunk, a vezető halálokok elsőszámú okozója az egészségtelen táplákozás, magyarul vélhetően azok sokkal egészségtelenebbül táplálkoznak, akik a vegákat a nem tökéletesen egészséges táplálkozással támadják. Sokkal nagyobb probléma, hogy sok húst eszel, mintha nem ennél húst egyáltalán.

komment
Címkék: társadalom
süti beállítások módosítása