Artúr közéleti blogja

Tévhitek: A történelmet a győztesek írják és a műanyag

2021. július 31. 06:39 - II. Liberális Artúr

...mondta... ööö... valaki. A népszerű mondást mindenesetre az 1940-es évektől találhatjuk meg leírva, de valószínűleg jóval régebbi vélekedés. Még a jelentése sem teljesen egyértelmű, manapság inkább arra értik, hogy a múltat az aktuális hatalom a saját szájíze szerint mutatja be, ezzel pedig visszakanyarodhatunk a tegnapi témánkhoz, a világot leíró narratívákhoz.

Szó szerint véve természetesen butaság a kijelentés, a vesztes közösségek is írhatják a maguk történelmét, jobb helyeken amúgy is szakmai szempontok alapján történik a dolog. De lépjünk egyet hátra, nézzük a kérdést általánosabban. A "győztes" ugyanis vehető korunknak, az uralkodó narratívának, ami korántsem biztos, hogy minden tényszerűsége mellett igaz. Vegyük például a világtörténelemről szóló posztomat, amit a jelen emberiség szempontjából próbáltam összeállítani, de ha a világegyetem szempontjából teszem, akkor a világegyetem vélhetően pont telibeszarja a jelentéktelen kis emberiség jelentéktelen kis párezer évnyi történelmét. Való, de nem igaz.

Ennyire azért ne lépjünk hátra, lépjünk kicsit közelebb. Fogalmunk sincs, mit hoz a jövő, ezért fogalmunk sincs, mi válik valóban fontossá, "győztessé". Jelenleg egy gazdasági-társadalmi-hadtörténeti jellegű narratíva van, ami viszont azonnal borulni fog, ha a kor narratívája megváltozik. Láttunk már ilyet, vannak alternatív történelmek, amelyek a történelmet a szocializmus vagy különféle kisebbségek szemén keresztül mutatják be, és tulajdonképpen ilyenek az uralkodó nemzeti narratívák is, hiszen mi is Magyarország szemszögéből tanuljuk a történelmet és szinte semmit nem tanulunk pl. az amúgy sokkal jelentősebb Indiáról vagy Kínáról.

Hogy jön ide a műanyag és mi is akkor a tévhit? A tévhit az, hogy az általunk ismert narratíva helyes, hiszen ez az adott kor függvénye. És a műanyag? Az egész posztot az a hír váltotta ki, ami egy ideje már foglalkoztat, és talán semmi jelentősége, de lehet hogy óriási horderejű dolog. A mikroműanyagszennyezés. Mert ha ez történetesen végzetes méregnek bizonyul az emberiség számára, akkor a történelmi narratívában huszadlagos kérdéssé válik egy-egy nemzetállam létrejötte és kiemelkedő jelentőségű a műanyag feltalálásához vezető vegyipari fejlődés összetevői és az anyag elterjedésének folyamata.

komment
süti beállítások módosítása