Artúr közéleti blogja

Tévhitek: Brazília a világ tüdeje

2021. július 25. 07:00 - II. Liberális Artúr

Elöljáróban szögezzük le, hogy egyáltalán nem értek a témához és olyan tényeket fogok figyelmen kívül hagyni, mint hogy az őserdők hatékonyabbak a szén-dioxiddal szemben vagy hogy egy országnak mekkora területe alkalmas egyáltalán erdők telepítésére.

A klímaváltozás és környezetszennyezés egyik fő pontja a brazil őserdő, pontosabban annak irtása. Hogy rögtön tökön is rúgjam magam, jogosan hívják a föld tüdejének az amazonas-i őserdőt, hiszen az őserdők harmadát teszik ki és akkora, mint az EU.

Amire utalni akartam, hogy bár jó lenne, ha nem nyúlnának hozzá, ez megint a más farkával való csalánverés esete, ugyanis sok tehetősebb országban jóval alacsonyabb az erdők aránya, nem beszélve arról, hogy őserdők szinte már nem is maradtak. Tehát ahelyett, hogy Brazíliát cseszegetnénk emiatt, ahol az egyik legmagasabb az erdők aránya, előbb érdemes lenne a saját házunk táján szétnézni és erdőket telepíteni. Brazília azért lett a világ tüdeje, mert máshol már nem maradtak fák.

Európában pl. 3% az őserdők aránya (itthon nincs is), és ha mondjuk Brazíliához viszonyítjuk magunkat, akkor a jelentős országok közül jól teljesít e téren Dél-Korea és Japán, jóindulattal a brazilhoz hasonló a helyzet Kanadában és Oroszországban, és rosszul teljesít a többi, elsősorban az Egyesült Államok, India, Indonézia, Kína és persze hazánk is.

komment
Címkék: külföld
süti beállítások módosítása