Artúr közéleti blogja

Demográfia Magyarországon

2021. augusztus 10. 07:38 - II. Liberális Artúr

Korábban már írtam egy demográfiai posztot, hogy kontextusba helyezzem a dolgot, most menjünk bele részletesebben.

I. Túlnépesedés, fogyunk vagy növekszünk?

A túlnépesedés nem ezt jelenti, hogy hányan élnek az adott helyen vagy mennyire zsúfolt a hely. A túlnépesedés azt jelenti, hogy az adott ország fenntarthatóan hány embert tud kiszolgálni. Nem az a túlnépesedés, hogy öt gyereked van, ezért nem jut elég étel; a túlnépesedés az, amikor olyan gazdag vagy, hogy túlfogyasztasz. Épp ezért van az, hogy nem a szegény országok jellemzően a túlnépesedettek, hanem a gazdagok.

Magyarországon és a régióban az egyik legalacsonyabb, 1,5 körüli a termékenység. Tehát fogyunk, de ez nem feltétlenül baj, hiszen Magyarország is túlfogyaszt. Az ideális lakosságszám a jelen életszínvonal mellett kb. 7,5 millió fő lenne, ehhez képest durván 9,5 millióan vagyunk. A baj az, hogy öregszünk.

Egyébként távlatokba helyezve nem feltétlenül állunk rosszul, 1900-ban még csak 7 millióan voltunk, 1980-ban közel 11 millióan, 2020-ban közel 10 millióan. Tehát valóban csökken a népesség az 1980-as évek óta, viszont nézhetjük úgy is, hogy sokkal többen vagyunk, mint száz-kétszáz-ezer évvel ezelőtt.

II. Gyerekvállalás

A kormány kommunikációjának egyik központi eleme a népszaporulat, ráadásul mi költjük az egyik legtöbbet a családtámogatásra. Nem kritizálni akarom a célt vagy a módszert, csupán helyretenni pár fogalmat:

  • Gyerekvállalás(i kedv/hajlandóság): Ez alatt jellemzően a termékenységi rátát értik, de én a valódi hajlandóságról beszélnék :) Ez ugyanis nem azonos a valóban bevállalt gyerekek számával, hanem arra utal, hány gyereket szeretnének az emberek. Ez a szám pedig továbbra is csökkenőben van, jelenleg 2 körüli értékkel.
  • Termékenységi ráta: Ez most az "isten". Ez a szám mutatja, hogy hány gyerek születik a lakossághoz viszonyítva. A lakosságszám fenntartásához 2,1-es arányt kellene elérni, de ez már 1960-ban sem volt meg, 2000-re már 1,5 volt, a mélypont 2011-re jött el 1,2-vel. Azóta sikerült visszatornászni 1,5 körüli értékre, ami kicsit jobb a régiós átlagnál, kicsit rosszabb az EU-s átlagnál.
  • Fogyás: Csakhogy hiába javult, a fogyás nemhogy lassulna, hanem gyorsul. Az 1980-as évekig nőtt a lakosságszám, utána egyre gyorsabb csökkenésbe kezdett, a mélypont eddig 2018-ban volt (ha nem számítjuk bele persze a koronavírust).

III. Melyik generáció uralkodik jelenleg?

  • Itthon a lakosság átlagéletkora jelenleg 44 év (1970-es évek).
  • A parlamenté 50 év (1970-es évek).
  • A leggazdagabb 35-é 60 év (1960-as évek).

IV. Mi a család fogalma?

"A család emberek közössége vagy több közösség kapcsolata, ahol a tagok között leszármazotti, házassági vagy örökbefogadási kapcsolat van. Az európai (nyugati) típusú társadalmakban a családot közvetlen leszármazással („vérrokonság”), házassággal, örökbefogadással (vagy hasonló jogi kötődéssel) jellemzik(...); mások pedig a nem nyugati típusú társadalmakat hozzák példának, ahol a „vérrokonságtól” eltérő elvek érvényesülnek abban, hogy kiket tekintünk családnak. "

komment
Címkék: társadalom
süti beállítások módosítása